Weekend i Prag – Hösten 2016

 

Äntligen hade vi möjlighet att besöka Prag för att träffa vår äldsta son som pluggar på KTH och läser en av sina sista kurser på Universitet i Prag. Tyvärr var vi rejält sena med att boka denna resa men till sist lyckades vi boka flyg via Airtours, med hyfsat pris men utan hotell som vi fick boka själva. Sedan några år tillbaka är höstlov och resa alltid lite struligt, det blir allt dyrare denna tid och svårare att hitta resor och då jag är beroende av just denna tidsperiod får man ändå gilla prisläget.

Nerresa från Stockholm/Arlanda tar bara drygt en och en halv timme och på Prags flygplats är det lätt att ta sig igenom och om man inte har bokat transfer till staden står taxibilarna AAA precis utanför. Vi hoppade in i första bästa taxi och hamnade i eftermiddagstrafiken vilket gjorde att den beräknade färdtiden tog lite längre tid än utlovat.

 Nåväl mitt i gamla staden hade vi bokat hotell och ganska snart förstod vi att det skulle behövas ett gott tålamod för att hitta tillbaka hem. Den gamla staden är en labyrint av gränder och trots både karta och gps var det till en början lite knepigt att hitta, som tur var blev vi till en början guidade av sonen men redan morgonen därpå då vi skulle göra lite sightseeing på egen hand det tog oss en hel del tid att hitta tillbaka till hotellet.

 

 

Jag rekommenderar verkligen att bo i den delen av Prag som kallas Prag 01, alltså den äldre delen. Här ligger många av sevärdheterna och det finns mängder av restauranger och barer.

 

 Vår första dag skulle vi alltså göra lite sightseeing på egen hand då sonen var i skolan. Lite kyligt var det men ändå något varmare än hemma. Vi hittade till Vaclavplatsen ett stort torg där många historiskt viktiga händelser ägt rum. Det var just på detta torg 1969 då studenten Jan Palach tände eld på sig själv i protest mot den sovjetiska invasionen. Tjugo år senare ledde demonstrationerna här på torget till kommunismen fall.

 

 Efter att virrat bort oss något, hittade vi till Gamla stadens torg där många historiska byggnader ligger och där hittade vi den astronomiska uret, här hade även resten av Prags turister samlats så vi fotade lite och försökte sedan ta oss därifrån för att besöka den absolut största sevärdheten i Prag, Karlsbron / Charles Bridge.

 

 

 

 

 

Många vackra hus ligger här på Gamla stadens torg.

 

 

 

Inte så långt från Gamla stadens torg ligger den kanske populäraste sevärdheten, Karlsbron. Tyvärr var det väldigt mycket folk här, men alla får plats och jag som verkligen gillar broar av alla de slag fick mitt.

 

 

 

 

 

 

 

 Vi promenerade över bron och hamnade på andra sidan. våra blickar sökte sig uppåt  och högt upp med fantastisk utsikt såg vi den gigantiska Pragborgen, Prazsky som enligt Guiness rekordbok ska vara världens största forntida slott.

 

Prag är en riktigt mysig stad, här finns fantastiska sevärdheter, det är otroligt billigt och flygresan på bara en och halv timme gör denna stad till ett perfekt resmål för en weekend.  Jag kan tänka mig att tidig höst, vår eller försommar måste vara den bästa tiden att komma hit. Till och från var vädret lite mulet och kulet, men  när solen kom fram blev det så vackert!

 

 

 

 

Kyrkan vid Pragborgen.

Dancing House!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × fyra =