Roadtrip Europa – Potsdam – Helsingborg

Det blev en lång dag ute i slottsparken Sanssouci och när vi kom tillbaka till Potsdam var princip alla restaurangen fullbelagda då VM – finalen spelades som bäst. Till sist lyckades även vi klämma in oss på en uteservering för att se den sista halvleken på tv:n som hade placerats utomhus, VM – kvällen till ära. Efter att ha ätit skulle det betalas men här tar man inga bankkort, nej endast kontanter, varpå maken fick springa till närmaste bankomat för att hämta ut cash! Här i forna Östtyskland är är det tydligen ganska vanligt att man endast tar emot kontanter. När middagen äntligen var betald hann vi med en liten rundtur i Potsdam.

Gågatan  med St Peter & Paul Kirche i bakgrunden.

Holländska kvarteren

I närheten av de holländska kvarteren ligger Nauener Tor, från ca 1755. Här finns flera restauranger och det är en mysig mötesplats.

 

Morgonen därpå var det dags att sätta fart mot Sverige. Vi valde att återigen köra via Puttgarden/Rödby och därefter Helsingör / Helsingborg, lite längre än att ta t ex Sassnitz eller Rostocks färjeöverfarter men desto flera turer att välja på, det går en färja i halvtimmen från Puttgarden.

Tillbaka i Danmark är det till största del motorväg, men även en del med mötestrafik så det tog dryga två timmar att ta sig mot Helsingör då det var många semesterbilister i farten.

Dagens tripp med två färjeöverfarter och köer i framför allt Tyskland gjorde att det tog fler timmar än beräknat. Under eftermiddagen försökte jag boka hotell i Helsingborg som vi tyckte var ett perfekt stopp men just denna kväll verkade det som det var ett högt tryck på stadens hotell då priserna var i högsta laget för en kort natt. Vi var tvungna att komma iväg mycket tidigt morgonen därpå eftersom hundvakten inte längre kunde hjälpa oss. Till sist lyckades jag hitta boende som gjorde att vi hade hyfsat nära till innerstaden men ändå med lite promenadavstånd för att få lite motion efter alla timmar i bilen. Dagens resa på ca 60 mil tog nästan 10 timmar, men med lite uppehåll för shopping och färjor.

Vackra Helsingborg, en vy som jag aldrig kan få nog av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 10 =