Gäddede och Hällingsåfallet – Roadtrip på Vildmarksvägen del 1 av 4

Det är med förskräckelse jag läser hur Vildmarksvägen har invaderats av oförståndiga turister som skrämmer renar och brer ut sig. Själv är jag allergisk mot för mycket folk och har därför valt Norrland som resedestination, här är ju så stort och brukar väl inte vara så populärt. Förmodligen är jag inte ensam om den tanken just i år. Kanske har jag även romantiserat bilden av Vildmarksvägen, men efter att ha läst om vägen i olika media känns Vildmarksvägen precis rätt för just oss, men för säkerhetsskull väljer vi att resa hit tidigt på säsongen.

Varför har vi då inte gjort denna biltur förut?

För det första hade jag verkligen ingen aning om att den här vägen ens fanns. För det andra kan jag erkänna att Norrland kanske inte har varit så prioriterat i vårt resande tidigare eftersom jag varit fullt upptagen att använda mina efterlängtade semesterdagar till utlandsresor. För det tredje har vi diskuterat att resa i Sverige mer men vill spara den typen av resor till senare i livet. Men nu är det ju coronatider och detta har gjort att vi fått tänka om och passar då på att resa inom Sverige. Vi tror att Norrland och dess inland kan vara minst lika intressant som resmål än något annat europeiskt land.

Bra att resa tidigt eller sent på säsongen

Vi gör alltså årets Norrlandsresa med bil ganska tidigt på säsongen och vi är i stort sätt rätt ensamma när vi lämnar vägarna utanför Östersund. Vi kan färdas i timmar på vägen utan att knappt se en enda bil. Visst är det mycket turister i Åre redan i slutet av juni, men å andra sidan är det väl alltid ganska mycket turister där.

Vi har ännu inga problem att hitta boende men när vi anländer Gäddede hör jag hur hotellvärdinnan talar med en turist i telefonen. Hon säger att det snart är fullbelagt inför veckorna i juli, man måste vara ute i god tid för att få boende. Det känns bra för trots att vi ändå är i slutet av juni så kommer vi inte att hamna i den värsta semesterruschen. Hade jag haft möjlighet kan nog även augusti eller september vara en mycket bra tid för en bilresa på Vildmarksvägen.

Gäddede

Vi är ganska sena när vi anländer Gäddede och Pilgrimshotellet. Det har blivit många timmar i bil med skogar och vackra sjöar som sällskap. Vi har lyssnat på P1:s sommarprat, stannat till i de tysta landskapen för lite fika och bensträckare. Vi slåss mot myggen och de elaka bromsarna, så rasterna blir inte långa.

Hotellet ligger vackert vid stranden, det finns även en camping en bit bort. Vårt rum är okej men påminner lite om ett vårdboende, det finns restaurang och maten smakar bra, ja om man nu gillar röding. Vår tredje portion på denna semester.

God mat serveras i matsalen på Pilgrimshotellet i Gäddede.

Det är en underbar kväll. Lite nyfikna vad Gäddede har att erbjuda tar vi en liten promenad efter middagen, det går en stig utmed vattnet och vi följer den. Gäddede är ju känt för sitt fina fiskevatten, jakt och friluftsliv i fjällvärlden, vilket man kan ana när man blickar ut över sjön och bort mot fjällen.

Vi somnar gott efter att ha varvat ned i Gäddedes fina natur, här är så tyst och lugnt, precis som jag har förväntat mig av en norrlandsort som jag inte ens visste fanns.

Det finns flera intressanta sevärdheter på Vildmarksvägen som vi inte vill missa. När jag läste på om Vildmarksvägen hittade jag en karta från wildernessroad.eu som jag laddade ner och med den finns hela 42 besöksmål markerade med en kort förklaring. Bara 24 kilometer från Gäddede ligger Hällingsåfallet, alltså perfekt för att starta vår morgon innan vi fortsätter resan norröver.

Hällingsåfallet

Vi kör på en ganska smal grusväg, skogen är tät på sina håll. Här och där ser vi sjöar som är glittrar vackert blå och några berg som sticker upp bakom skogen. Vägen är väl skyltad, man vet att man är framme när vägen tar slut och här finns även en informationsskylt som välkomnar oss till Hällingsåfallet. På parkeringen står det redan två bilar men de ser ut att vara fricampare, vi parkerar och går fram på en liten stig ned mot det fallet.

Lilla Hällingsån i Ströms Vattudal forsar utför en 43 meter hög bergvägg och bildar det storslagna Hällingsåfallet. Vattnet störtar ned från den lodräta sidan i övre delen av en trång 800 meter lång kanjon i Hällingsån som mäktiga naturkrafter har format, kanjonbildningen kallas Portarna som är Nordens största. Naturreservatet bildades 1971 och omfattar förutom själva kanjonen en smal remsa med den urskogsartade barrskogen på vardera sida om kanjonen.

Hällingsåfallet är lättillgänglig för alla, med till viss del trädäckad stig och hängbro över fallet för bästa vy.

Storslagen och mäktigt är vår första morgon på Vildmarksvägen. Vi dröjer oss kvar en bra stund, vi är helt ensamma här men vi vet att flera gäster från vårt hotell ska hit och förmodligen snart är här, men det gäller att vara först för att rå denna häftiga plats alldeles själva. Innan vi lämnar fotar vi och njuter av dånet från vattenmassorna och förundras över naturens krafter.

2 thoughts on “Gäddede och Hällingsåfallet – Roadtrip på Vildmarksvägen del 1 av 4

 • juli 28, 2020 kl. 7:10 f m
  Permalänk

  Mäktig natur i bästa tänkbara väder.

  Svar
  • juli 29, 2020 kl. 7:50 f m
   Permalänk

   Allt blir så mycket finare i sol och även betydligt skönare!

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =