Fulufjällets nationalpark och Njupeskärs vattenfall

När vi ändå är i Dalarna vill vi inte åka vidare helt tomhänta. Bara ett par mil från Grövelsjön ligger Fulufjällets nationalpark. Det är alltid bra att vara ute i hyfsad god tid på morgonen och när det gäller Fulufjällets nationalpark är det nog extra viktigt.

Bara för någon vecka sedan kunde vi se och läsa i olika media att parken fullkomligt svämmade över av besökare och en flera kilometer lång parkeringskö hade bildats utmed vägen. Det är förstås inte alls bra att det slits så hårt på ett och samma ställe i naturen och jag har svårt att förstå att man som besökare ens orkar stå i dessa långa köer på sin semester. Vi har förmånen att ha vår gemensamma semester tidigt på sommaren och när vi anländer vid tiotiden på förmiddagen kring midsommarhelgen finns det många parkeringsplatser kvar på den stora parkeringen som ligger i anslutning till entrén vid nationalparken.

Visst är det en hel del besökare i parken, kanske har vi aldrig sett så mycket folk i någon nationalpark om man inte räknar med Tyresta nationalpark som ändå ligger intill Storstockholm.

Under våren och sommaren är vår plan att besöka nationalparker och landskapstoppar. Projektet innebär att en hel del tid går åt att dels leta upp de olika platserna, de ligger inte runt hörnet precis och så ska vi naturligtvis göra en promenad eller vandring i parken. Längden beror förstås på vad som erbjuds och vad det finns tid för.

I Fulufjället ser vi direkt att Njupeskärsleden kommer att passa oss fint. Sträckan på 3,9 kilometer är precis lagom och med ett av Sveriges största vattenfall på halva sträckan blir det nog ett givande besök i parken.

Fulufjällets nationalpark

I parken finns gammelskog och karga fjällhedar. Vattenkällor som forsar utmed ravinernas branter, små fjällväxter som speglar sig i klara små sjöar. Uppe på fjället är fågellivet rikt med bland annat storlom, smalnäbbad simsnäppa och sjöorre. Dalripan är inte helt ovanlig att stöta på och vid vattenfallet Njupeskär finns möjlighet att se jaktfalk, världen största falk som brukar häcka på klippväggen.

Entréer på den svenska sidan

Naturum Fulufjället: Här finns besökscentrum för Fulufjällets nationalparker med utställning, guidade turer, aktiviteter och information. Café och toaletter.

Björnholmsstugan:Här finns parkering och raststuga.

Brottbäckstugan: Här finns parkering och raststuga. En bra startpunkt för vinterturer.

Gördalen: Här finns parkering och matservering

Morbäckssätern: Här finns parkering och raststuga.

Det finns även två entréer på den norska sidan. Inom Fulufjället finns det två nationalparker, Sverige och Norge möts här och blir till ett stort och skyddat område för djur och natur. (Fulufjellet nasjonalpark / Fulufjällets nationalpark)

Vi startar vår lilla vandring från naturum. Här är det mycket lätt att promenera, det ligger breda spänger och grusade gångar, vilket gör det lätt för alla att ta sig fram. Dock skulle inte jag släpa till exempel på barnvagn eftersom det något senare på leden kommer trappor och vissa nivåskillnader.

Vi startar i den riktning som skyltarna visar vid naturum. Snart passerar vi en hel del myrmark utmed den tillrättalagda leden som passar för både rullstol och barnvagn. Den leder fram till ett vindskydd med grillplats som ligger vackert vid den spegelblanka sjön. Snart därefter blir det vissa nivåskillnader och här kan jag tänka mig att det inte är så lätt att ta sig fram med rullstol.

Det är en lätt och trevlig liten slinga i varierad terräng. Visst möter vi en hel del andra besökare men det är väl det som nationalparkerna ska vara till för. I måttlig mängd förstås. Det är lätt att bli irriterad över att behöva trängas när vi når fram till vattenfallet, samtidigt är det förstås roligt att så många människor tar sig ut och upplever vår mångsidiga natur. Det är ännu tidigt på säsongen och om jag redan nu upplever en viss trängsel är det inget mot vad som komma skall. Kanske kan det vara bra att välja annan naturupplevelse under högsäsong.

Själva kan vi med lätthet ta oss framåt, men vi ser duktiga föräldrar som släpar på tunga packningar med gnälliga barn som inte alls uppskattar naturen ännu. Det ska grillas och fixas, men förmodligen lägger man här grunden till nästa generations fjällvandrare, även om barnen just nu helst vill vara på ett lekland.

Njupeskär vattenfall

Med sina 98 meter räknas Njupeskär till ett av Sveriges största vattenfall. Det höga fallet på hela 70 meter fritt fall är det högsta i Sverige.

Vi följer den cirka 4 kilometer långa leden och kommer efter cirka 1,5 kilometer fram till en raststuga med fin utsikt över fallet. Här blir det förstås en del trängsel eftersom alla vill ha samma bilder. Vi går en bit till och kommer fram till trappor som leder oss ner i ravinen och fram till vattenfallet.

Många trappsteg leder ner till ravinen och fram till vattenfallet.

Som alla andra ska även jag fotas tillsammans med vattenfallet.

Sandsten

Vi lämnar vattenfallet och går vidare och terrängen blir mer stenig. Faktiskt ganska snällt att man lagt ut så många spänger för att öka tillgängligheten. Vi kan läsa på informationsskyltar utefter leden om bland annat hur Fulufjället för över 1500 miljoner år sedan bildades av sandsten. Än idag ser man spår av det vatten där sanden lades lager på lager.

Sandstenen kan vara allt från ljus rosa till mörkt röd. Har man tur kan man träffa på den nyfikna hermelinen som ska bo bland stenarna.

 

Vad tyckte vi om Fulufjällets nationalpark?

Vår vandring är snart till ända och vi når ner mot fjällbjörk och snart kommer vi fram i den täta gammelskogen. Även om det är en väl tillrättalagd slinga har vi fått uppleva mycket på kort tid. Förutom att vi träffade på en hel del andra besökare och det ganska tidigt på säsongen är det en lättsam vandringspromenad och vi får en fin upplevelse i parken. Det finns förstås mycket mer att se här runt Fulufjället och när vi tittar lite närmare på de olika vandringslederna ser vi flera som verkar vara intressanta.

Som förstagångsbesökare i parken är det kanske naturligt att välja den mest kända slingan som vi gör men jag blir mycket intresserad av den något längre “Jaktfalksleden” som går ovanför fallet. Den ska bitvis vara mycket stenig och svårframkomlig. Vem vet, en vacker dag kanske vi är tillbaka och kan testa den. Men vi kommer inte att besöka parken i juli eller tidigt i augusti. En fin höstdag måste vara helt perfekt!

Kort fakta om parken:

Areal: 385 kvadratkilometer

Invigningsår: 2002

Närmaste orter: Särna, Sörsjön, Sälen och Idre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 × 3 =