Vi kör söderut mot Benidorm

Två nätter i Sitges kändes precis lagom. Vi bestämde oss för att köra söderut, vi var lite osäkra på var vi skulle stanna och hur länge, kanske skulle det vara bäst att stanna på ett enda ställe resten av veckan och göra utflykter därifrån. Nja vi kunde inte riktigt bestämma oss utan improviserade lite, tänkte att Calpe, Alicante eller eventuellt Benidorm skulle kunna vara en lagom körsträcka på en ca 45 mil från Sitges.

Benidorm för längesen

Vi var väl lite tveksamma till Benidorm dit jag rest sommaren 1975 tillsammans med mina föräldrar. Jag minns lyckan när jag som fjortonåring lyckades övertala min mamma att Benidorm verkligen var det absolut häftigaste man kunde resa till. Inte nog med att mina föräldrar lyckades få barnvakt till mina yngre bröder så skulle även min bästa kompis resa dit med sina föräldrar och lyckan var förstås total. Som vi älskade Benidorm och när vi väl var hemma igen var vi de häftigaste tjejerna i hela kvarteret som varit i detta paradis. Det var då och hoppsan var åren ändå pinnat på, nu 44 år senare bestämde jag mig med viss tvekan att resa tillbaka till Benidorm med sitt något skamfilade rykte. Skulle jag minnas någonting av det Benidorm jag upplevt sommaren 1975?

Vi gjorde ett litet stopp i den mysiga staden Calpe med ”Calpeklippan” som skjuter upp ur havet.

Benidorm idag

Vi bestämde oss till en början att inte köra motorvägen utan att ta kustvägen genom stad efter stad. Detta tog naturligtvis alldeles för lång tid så vi var tvungna att gå ut på motorvägen igen för att komma ikapp tiden. Ja är det inte stressigt hemma så blir det definitivt det på semestern. Jag bokade hotell smidigt via mobiltelefonen och tänkte att boendet skulle vara på Levante- stranden, den strand som verkar vara mest livad och såklart där jag tillbringade hela två veckor i juni / juli 1975.

Lite mållösa blev vi när vi gled in med bilen genom statsporten i Benidorm från den norra sidan och såg alla fula höghus från obestämd tid. Jag minns att det redan på 70 – talet fanns en del högre hus men inte alls som nu då de flesta husen var höga, fula och såg lite läskiga ut. Vi checkade in på ett hotell som låg lite mitt i smeten men nära stranden Levante, vi lyckades hitta parkeringsgaraget ett par kvarter norröver och kunde äntligen ta oss ut på Playa de Levante.

Stranden såg inbjudande ut och denna eftermiddag var solig och varm.

Trevlig strandpromenad med fin vy utmed havet

Fina stränder med tillhörande strandpromenader

Det finns två ganska stora stadsstränder och ortens centrum ligger mitt i mellan de båda stränderna Playa de Levante och Playa Poniente. Levante – stranden är känd som ”partystranden” fullpackad med folk särskilt sommartid, Poniente – stranden är längre men anses vara lite lugnare och är lokalbefolkningens favoritplaya.

Trots att vi bara var i  aprilmånad var många solsängar redan utställda  på den fina stranden men här i Benidorm är det solläge hela 11 månader om året. Strändernas läge ligger relativt skyddat och gör så att solen stannar ända fram till solnedgången, det blir många soltimmar oavsett årstid. Playa de Levante kändes denna påskvecka inte alls överbefolkad utan var hyfsad fräsch och javisst kände jag igen mig lite granna från forntiden. Den trevliga strandpromenaden Paseo Maritimo hade nog fixats till sedan 1975 för att passa dagens gångtrafikanter och endast bilar med tillstånd fick köra här.

Stranden Levante är ca 2 kilometer lång, här finns barer, restauranger och kafét och mycket folk som flanerar lite lojt och njuter av solen.

Balcón del Mediterráneo

Vi promenerade in mot den äldre delen av staden och själva centrum som skiljer de bägge stränderna åt. Jag mindes att det skulle ligga någon form av utsiktsplats och ganska snart hittade vi Balcón del Mediterráneo med tillhörande torg Plaza Santa Ana. Därifrån får man en bra vy över orten, man kan se långt bort mot Playa Poniente eller strax nedanför mot marinan där även en lite mindre strand kan skymtas. När man spanat klart kan man sätta sig på något café och njuta lite av den fina utsikten.

Centrum och shopping

När vi stått en stund och beundrat den vackra utsikten uppe på Balcon del Mediterraneo gick vi vidare in mot centrum och de lite äldre stadsdelarna. Här myllrade det av folk, restauranger, barer och butiker. Jag som var intresserad av lite sommarkläder skulle kunnat gå i timmar i alla trevliga småboutiquer och andra större klädbutiker, men vi var tvungna att skynda vidare för att hinna se så mycket som möjligt att Benidorm. Lite kort stannade vi ändå till och kunde konstatera att priserna var lite billigare här i Benidorm än upp i Sitges. Snygga lädervaror som skärp och skor fanns till schyssta priser, men som alltid när urvalet blir för stort kan jag inte riktigt bestämma mig och ledsnar och går vidare. Självklart ångrar jag mig när jag kommer hem igen, man skulle ändå ha slagit till på några skärp kan jag tycka.

Boende med halvpension

När jag gjorde bokningen för kvällens övernattning tittade jag endast på priset, en natt på fyrstjärnigt hotell med frukost för 69 euro tyckte jag var väldigt billigt. När jag sedan tittade lite mer noggrant på bokningen visade det sig även halvpension för  två personer ingick i priset. Det finns givetvis mängder av restauranger i Benidorm och skulle vi inte haft någon middag i hotellpriset hade vi förmodligen knallat in mot de äldre delarna av stan där vi såg flera mysiga restauranger. Nu kändes det ändå lite skönt att sätta sig i hotellets matsal för att testa deras buffé. Kanske inte mat i världsklass men förhållandevis god med både fisk, kyckling och annat smått och gott. Särskilt efterrätterna var riktigt bra så vi var riktigt nöjda med dagens budgetfynd. Dryck fick man köpa till och ett helt fyllt glas hyfsat vin för 1,5 euro tyckte vi var prisvärt.

Och vad vi tyckte om Benidorm

Visst var det kul att återvända till denna charterstjärna från 70 – talet. Mycket hade förstås förändras men stranden med den lilla klippan som sticker upp en bit ut i havet minns jag tydligt. Att det numera åtminstone på Levante – sidan såg ganska förskräckligt ut var inget jag minns som tonåring. Nu var inte den stora publiken tonåringar längre utan istället röjde gladeligen en hel del partysugna medelålders till något överförfriskade äldre pensionärer natten igenom, kul för dem. men inget för mig(tråkmåns).

Nej, vi kommer inte tillbaka till just Benidorm men inte alls så långt härifrån finns flera trevliga orter som Calpe och Altea. På närmare håll norr om Benidorm ligger i  början av naturparken Sierra Gelada ska det finnas badvikar utöver det vanliga som man bara kan nå med buss eller till fots eftersom det inte finns några parkeringsplatser. Tyvärr missade vi dem men en annan gång skulle det kunna vara ett alternativ som en utflykt om man stannar till i trakten.

Vi lämnar Benidorm

Tisdag morgon och bara fem dagar kvar innan vi ska stå på Barcelona flygplats men trots den lite korta tiden vi hade kvar så tänkte vi att vi kör söderut, vi ville inte stanna kvar i Benidorm mer än nödvändigt. Vi hoppades hitta något trevligt ställe i närheten av Malaga, men visste inte riktigt var vi skulle stanna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + 2 =