Spanien

San Sebastian – Livlig och charmig kuststad i Spanien

Efter att tillbringat några dagar i Portugal tar vi oss vidare genom Spanien och hamnar i den härliga spanska kuststaden San Sebastian. Stadens läge i norra Spanien vid Biscayabukten gör den till en av landets absolut charmigaste städer.

___________________________________________________________________________

Vi är ganska sena när vi till sist efter många mils bilkörning i ett ödsligt spanskt inland till sist når San Sebastian. Jag har letat hotell under eftermiddagen men det har varit lite svårt att hitta ett hotell med läge precis i stadskärnan. Jag hittar ett hotell med lite längre avstånd än tänkt, det är knappa kilometern till stranden och den historiska delen av San Sebastian.

Tour de France

Det är inte konstigt att det är lite svårt att spontanboka då det visar sig att den världsberömda cykeltävlingen Tour de France går av stapeln här under två dagar. Just de två dagar som vi kommer att vistas här, så typiskt. När Tour de France befinner sig i stan är nästan alla vägar i centrum avstängda eller åtminstone blir de det senare under kvällen. Dessutom är staden fylld till bristningsgräns av både turister, arrangörer, funktionärer och påhejare till cykelloppet.

Kanske har vi ändå lite tur när vi lyckas hitta ett tvåstjärnigt mycket trevligt hotell med parkeringsgarage precis intill till ett rimligt pris och när vi suttit i bilen i princip hela dagen är det förstås skönt att röra på sig. Det är heller inte för varmt, det är lagom temperatur för att göra liten sightseeing men framför allt är vi hungriga.

 

Från vårt hotell är det bara att gå gatan fram så är vi snart framme vid den största av de tre sandstränder som omger San Sebastian. Här vid den största stranden La Concha vimlare det av folk och vi har faktiskt lite svårt att ta oss fram mot gamla stan, Parte Vieja, som ligger intill stranden.

Att det är folkfest råder ingen tvivel om när vi strosar utmed den fina strandpromenaden. Man har gått man ur huse för att ta del av Tour de France. Jag har absolut ingen koll på dagens cyklister i dessa sammanhang men sporten följs tydligen med stort intresse här i San Sebastian.

För 100 år sedan var San Sebastian liksom idag en mycket populär semesterstad där kungligheter, kändisar och aristokrater roade sig. Ett gäng nostalgiker har klätt upp sig i den tidsandan och flanerar med vackra långklänningar och och tjusiga hattar. 

Mysig stadskärna

Gamla stan i San Sebastian är både mysig och charmig. Vackra hus trängs med flera ståtliga kyrkobyggnader. Det är svårt att inte falla pladask för denna dynamiska stad även om de trånga gatorna och gränderna är ett enda stort hav med människor. Och även om det inte vore för Tour de France skulle säkert staden ändå vara ett folkhav så här på kvällskvisten, utan att för den delen vara störande. Kanske är det just folklivet, kvarteren med alla restauranger och tapasbarer tillsammans med vidsträckta stränder som är charmen med San Sebastian.

Mat och dryck

Det är svårt att hitta ett bord för två när vi kommer precis i den stora rusningen inför kvällens middag. San Sebastian är ju känt att vara en av världens bästa matstäder, ett “gastronomiskt mecka” till och med. Jag vill gärna ta en runda bland olika restauranger och se menyerna innan jag bestämmer mig för ett bord men här får vi vara lite snabba för att överhuvudtaget få ett bord på någon av alla Tapasbarer och restauranger.

När jag börjar misströsta går vi tillbaka till den kanske mest populära restaurangen och får faktiskt ett bord i deras källare. Det är trångt men självklart är vi glada för att äntligen kunna beställa en god måltid.

För oss känns det självklart att beställa in varsitt glas Sangria och en stor Paella att dela på. 

Havsnära

Efter middagen tar vi oss ut ur Parte Vieja och promenerar vidare till hamnen. Här finns ett gäng restauranger vilka vi också gärna testat. Det serveras mycket fisk och skaldjur här och hade inte paellan suttit som en smäck, kunde säkert ett gäng räkor slunkit ner som efterrätt.

San Sebastian har ett fint läge vid Atlantkusten. Även om vi befinner oss mitt i sommaren är det aningens kallt i vattnet men att se hur vågorna slår in mot klipphällen är minst lika härligt som att ta sig ett dopp.

Blandad arkitektur

För att ta oss tillbaka till vårt hotell måste vi promenera genom centrum igen. Det är förstås inget besvär, men en bit att gå. Vi tar oss tillbaka till stadsparken där det tidigare under kvällen var svårt att ta sig fram i folkvimlet. Nu har det lugnat sig då de flesta verkar fortsätta sin kväll på någon av stadens alla barer för förfriskningar.

I San Sebastian kan man också njuta av vacker arkitektur. De flesta byggnader i stadskärnan representerar olika tidsepoker och arkitektoniska stilar. Vi ser fler vackra byggnader värda att vila ögonen på.

Vi återkommer gärna

San Sebastian vill vi gärna återkomma till, det är minst sagt en av de allra bästa städerna vi besökt ute i Europa. Intressant på många sätt med mycket kultur och ett prisläge som kan passa plånboken mer än en dag. Jag skulle gärna vilja ta en tur med den gamla linbanan Funicular Monte Igueldo. På toppen ska världens minsta äventyrspark finnas med panoramautsikt över hela staden.

Tyvärr är hela den delen av staden avspärrad på grund av Tour de France. Vi kan inte heller invänta till att cykelloppet är klart, vi har så många platser vi vill besöka under den här resan.

Vi får nästan springa genom stan den sista biten till hotellet innan alla de stora gatorna spärras av. Alternativa vägar är ganska långa omvägar för oss som går till fots.

En av de största sevärdheterna är katedralen i San Sebastian. Vi ser kyrkan var vi än befinner oss, och vi lyckas få en liten glimt av katedralen mellan huskropparna innan vi lämnar San Sebastian för den här gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 5 =