ÖstergötlandSkåneSverige

Slussa med bil vid Göta kanal och en helg i Skåne

Äntligen några dagars extraledighet och vi gör en liten bilsemester ner till Skåne. Jag har länge velat färdas på Göta kanal med båt men ännu inte haft möjlighet, så på dagens resa ned mot Skåne passar vi på att vika av från E4 strax efter Linköping för att istället bila utmed Göta kanal. Denna fantastiska Kristi himmelfärdsdag är som gjord för att se slussarna vid bland annat Berg, Borensberg och även Motala.

Vid Borensberg kommer solen och det blir över tjugo plusgrader. Dags för lite medhavd matsäck.

Borensberg & Borenshult

Vid Borensberg kommer solen och det blir över tjugo plusgrader. Dags för lite medhavd matsäck. Helt fantastiskt att se dessa slussar men ännu roligare hade det förstås varit att se någon av de gamla fina Göta kanalbåtarna och kanske även få åka med någon av dessa.

Mot Vadstena

Vår resa går vidare från Motala mot Vadstena. Många gånger har vi kört E4:an och bara sett skylten Vadstena. Vi har aldrig tidigare besökt klosterstaden Vadsten men nu är det dags och vi blir inte besvikna.

Vi bor på Hotell Horisont strax söder om färjeterminalen.

God mat på Mollbergs

Äntligen dags för middag och maken som ofta är i Skåne rekommenderar Mollbergs. Och javisst här serveras helt underbara musslor i en helt perfekt sås. Det är en riktigt mumsiga måltid som jag kan leva länge på. Efter den goda middagen är det dags för en liten promenad och vi kan njuta av försommar.

Magnolia i blomning.

 Vackra Helsingborg i kvällssol

Förmiddag i Rydebäck

Strax före klockan nio på fredagmorgonen kör vi söderut. Ett måste är att alltid besöka vår fina favoritstrand Rydebäck strax söder om Helsingborg. Sedan ett par år tillbaka finns en mycket fin brygga för att ta sitt bad ifrån och faktiskt träffar vi på ett äldre par som redan startat badsäsongen, men usch vad det verkar vara kallt, inget för mig.

Skanör & Falsterbo

Efter detta korta stopp är vi lite sugna på att se en annan fin badort där vi ofta badade när vi bodde i Malmö (för miljoner år sedan), nämligen Skanör och även Falsterbo. Det är rätt så länge sedan vi var där, men kul att återse mysiga Skanör, där sanden är så mjuk och vit att man nästan tror att man befinner sig på exotiskt strand om det inte varit för kylan.

Inget badläge i Skanör, så vi drar norrut mot Malmö istället.

 I Malmö är det fullt av liv och rörelse och klart det märks att det snart är Euro Song Contest.

Malmö

I Malmö är det lunchdags, sedan är vi redo för lite sightseeing från Stortorget, Lilla torg och shoppingstråket på gågatan mot Gustav Adolfs torg och vidare mot Triangeln. Efter storstaden känns det skönt att åka ut till den skånska bokskogen och Torups Slott, som ligger en dryg mil sydost om Malmö.

 Lite fikasugna blir vi och vi passar på att te en kaffe med tillbehör på Torups slottscafé.

Efter lite extra kalorier var det absolut dags för promenad runt slottet. 

Just denna helg är det så vackert, hela naturen fullkomligt exploderade av skir grönska. Det var så härligt att få återse vackra Torup och det hade förstås varit roligt att även gå på visning inne på slottet. Vi har faktiskt varit där en gång i början av 80-talet och jag minns att slottet verkligen är riktigt fint även inomhus.

 Vi tackar för oss och kom på att vi nog har missat en del  i Malmö som vi vill återse innan det är dags att återvända till Helsingborg.

Fina Pildammsparken som vi tillbringat så mycket tid i under våra studieår i Malmö.

Kväll i Helsingborg

Tillbaka till Helsingborg är det bara att svida om och dra ut på stan och leta middag. Det blir kött ikväll men inte riktigt så gott som de där musslorna vi åt på Mollbergs. Efter middag är det alltid promenaddags och det är ju extra skönt att bo centralt, så att man når allt utan att behöva plocka ut bilen igen. På vår lilla promenad hittar vi en gammal bekanting, Zoegas Kaffe. Lite festligt att vi en stund senare, när vi är på väg hemåt, springer på Carlos Zoegas gravplats. Två nätter rusar förstås iväg och det är verkligen härligt att komma ner till Skåne dessa sköna majdagar. Om bara några dagar så kommer förmodligen rhododendron blomma för fullt men då är inte vi här.

En annorlunda hemresa

Lördagmorgon är det dags att bege sig hem till Stockholm igen, men vi har inte så bråttom. Vi tar en omväg på dryga 17 mil och kör via Kristianstad, Sölvesborg, Karlshamn och vi kikar lite extra på Karlskrona. Det är alltid trevligt att upptäcka nya städer och Karlskrona verkar vara en mycket fin stad, vi skulle absolut vilja stanna här och se lite mer. Någon gång i framtiden får det bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =