Andorra

Andorra la Vella – Vi besöker Andorra huvudstad

Vi befinner oss i Andorras huvudstad, Andorra la Vella. Det är vårt första besök i landet Andorra och det känns självklart att då besöka landets huvudstad. Tyvärr har vi inte vädret på vår sida, men efter regn brukar det bli solsken och så även i Andorra la Vella.

____________________________________________________________________________

Högsta önskan är att det ska sluta regna men det ser dystert ut. Vi ligger i varsin hotellsäng och hör hur åskan mullrar och regnet öser ner. Visst behöver vi vila men att ligga på ett hotellrum i Andorra är inte riktigt vår grej.

Då och då kikar vi ut på gatan men vi ser ingen ljusning och till sist struntar vi i regnet och tar våra små paraplyer och ger oss ut på stan. Huvudstaden Andorra la Vella bjuder kanske inte på någon direkt större wow – sensation. Men vi gör vårt bästa för att hitta några av godbitarna i stan.

Huvudstaden i Andorra heter alltså Andorra la Vella och ligger mitt i hjärtat av Pyrenéerna. Staden är Europas minsta. Dess läge på en höjd av 1023 meter gör staden känd som den högst belägna huvudstaden i Europa. Sägnen säger att Andorra grundades av den romerska kejsaren Karl den store år 805 e.Kr. Dock tyder skriftliga dokument på att Andorras församlingar i mitten av 900-talet tillhörde regionen Urgel, ett av de historiska regionerna i Katalonien.

Andorras huvudstad känns direkt lite tråkig, förmodligen beror det till viss del av att det regnar. Vi hittar kyrkan ett stenkast ifrån vårt hotell, vacker förstås, men kanske krävs de några fler sevärdheter i en huvudstad för att göra oss nöjda.

Kyrkan, Iglesia de Sant Esteve, är byggd på 1200-talet. Den har förstås byggts om och restaurerats genom århundranden. En av de de största förändringen är den romanska halvcirkelformade absiden, dekorerad i Lombard-stil och anses vara den största i landet.

Jag försöker lite desperat att hitta några sevärdheter i huvudstaden när vi traskar runt på gatorna i ösregn. Vi hittar flera varuhus som är har det mesta, men det är svårt att handla när en inte är på shoppinghumör. En sak behöver nämnas i sammanhanget är att Andorra är ett taxfree – land, vilket innebär billigare shopping.

Och visst finns det möjlighet att göra goda affärer, till exempel är kläder minst 20 % billigare än i Sverige. Det finns allt från mindre märkesbutiker till stora och flotta gallerior. Tre av de största och populäraste galleriorna är Pyrénées, Escaldes och Illa som alla är fyllda med allt från elektronik och kläder till accessoarer. Vi ser även stora butiker som säljer billig alkohol och välsorterade matvarubutiker.

Även om vi inte handlar något alls passar vi på att tanka bilen till ett betydligt lägre pris än någon annanstans. Med ett liter pris på diesel för cirka 14 kronor är det givet att passa på.

“The Adel of Time” på Plaça de la Rotonda.

Någon gång slutar det alltid regna och det gör det så småningom även i Andorra la Vella. Vi tar oss vidare ut på stan och vips upphör regnet efter ett par timmars ihärdigt ösregn. Det blir till och med lite solsken vilket förstås uppskattas av oss. Vi kan traska vidare genom stadskärnan innan det är dags för lite middag.

Är man det minsta shoppingsugen kan jag varmt rekommendera Andorra la Vella.

Den mest populära delen i stan vad det gäller fotostopp måste vara vid floden Gran Valira där alla turister stannar för att låta sig fotas tillsammans med den stadens största landmärke. Naturligtvis måste även jag göra så.

När vi vaknar morgonen därpå skiner solen. Vi  hade nog tänkt att lämna Andorra snarast möjligt men nu ser vi Andorra med helt andra ögon. Jag frågar i receptionisten på hotellet om några sevärdheter i Andorra, och får fler intressanta platser han tycker vi ska besöka. Några av dem har jag förstås redan kollat av men allt beror givetvis på väder och vind.

Vi hinner knappt få in vårt bagage i bilen förrän regnet åter står som spön i backen. Vi trotsar ändå regnet och ger oss ut på en liten bilresa i landet. Avstånden är korta här i Andorra och nu får vi uppleva kanske något av de vackraste landskapen i hela Europa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − sex =