DanmarkSverige

Ett besök i Köpenhamn

Under en weekend i Danmark i början av maj bor vi på Marienlyst strandhotell strax norr om Helsingör. Inte långt från Helsingör ligger ju Köpenhamn och självklart vill vi besöka Danmarks mysiga huvudstad. Under de år som vi bodde i Skåne tog vi då och då bilen med och körde den trevliga kuststräckan, Strand vejen, mellan Helsingör och Köpenhamn. 

Strand vejen

Det gör vi även idag, trots att den går betydligt långsammare än att ta de cirka fyra milen till huvudstaden på motorvägen. Vägen går alldeles utmed havet och på andra sidan sundet ser man södra Helsingborg och delar av Landskrona. Vägen går genom små samhällen kantade med både småhus och lyxiga villor. Här och var kan man stanna till för att ta sig ett dopp eller bara njuta av havet en stund.

Strosa runt i Köpenhamn

Ganska snart är vi framme i Köpenhamn och hittar en parkeringsplats inte alls långt från Ströget, butiker och restauranger. Vi hade inget riktigt mål för dagens utflykt, vi vill ju förstås promenera lite på Ströget, titta oss runt och göra ett besök i Nyhamn.

 I Nyhamn finns massor av barer och restauranger.

 

Förra året var det ju Malmö som stod värd fär Eurovision Song Contest och i år är det Köpenhamns tur. Lite kul att vi besöker bägge inför den stora finalen.

 På Ströget finns många bra butiker och mycket annat att kolla in.

Smörrebröd och öl

Efter ett par timmar blir vi hungriga och vid lunchdags tar vi oss åter ner till Nyhamn. Vi hittar en uteservering och får en bra plats i solen. Något danskare än öl och smörrebröd finns ju inte och trots att jag inte är så förtjust i massa kött på mackan kan jag inte låta bli att ta den med rostbiff, pepparrot och remouladsås. Konstigt nog smakar det underbart gott, det måste nog vara för att vi befinner oss i Köpenhamn. Men “lillingen” (snapsen) som också är obligatorisk i Danmark låter vi bli.

Tillbaks till Helsingör

Det blir en riktigt fin dag i Köpenhamn. Framåt eftermiddagen är det tags att ta oss tillbaka till Helsingör. Vi kör tillbaka på Strand vejen, våren har kommit ganska mycket längre här nere jämfört med hemma i Stockholm. Syrenerna börjar precis blomma den här helgen och de flesta andra träd blommar för fullt.

Det blir en hel del promenerande den här helgen och min Sports Tracker – app, visar på klart godkänd när det gäller att äta god mat utan några betänkligheter. Nu är kanske inte dansk mat riktigt i min smak, men gillar man rustik, rejäl och mycket mat så tycker jag att Danmarks mat kan vara okej.

Gillar man rustik och stora portioner, då är kvällens måltid helt okej.

Helsingör är så trevligt att flanera runt i.

 ‘

Tillbaka till Helsingborg.

Innan hemfärd på riktigt tar vi en sväng upp mot Höganäs och vårt favoritslott Krapperup. 

Innan vi lämnar Skåne för den här gången måste vi bara köra förbi Flickorna Lundgrens och köpa fikabröd för dagens hemresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =