AfrikaZanzibar

Stone Town

Ett måste är förstås att besöka Stone Town, hjärtat av Zanzibar med en rik historia. År 2000 upptogs staden på Unescos världsarvslista som bra exempel på swahilisk handelsstad på den afrikanska östkusten. Staden visar även på kulturella influenser under mer än tusen år från afrikanska, indiska och europeiska, och framför allt från det arabiska kulturarvet. 

 

 

 

 

Vi beställer taxi från en kille på stranden och han lovar fixa en guidad tur för mindre en halva priset jämfört med vårt hotell. Kanske lite vågat men det visar sig bli riktigt bra. Vi får en bra guide som pluggar historia och som både är född och bor i Stone Town. 

Vi har cirka en timmes bilfärd ner till Stone Town från Matemwe där vi bor. Det känns bra att starta relativt tidigt på förmiddagen eftersom det blir riktigt hett framåt lunchtid och då är det inte kul att springa runt i städer. 

 

Stone Town är en riktig labyrintstad med hus från 1800 – taltet. Det är bra att ha en guide med eftersom det är lätt att gå vilse. Husen är slitna men ändå väl bevarade med portar vackert utsmyckade, ju mäktigare ägare desto vackrare dörrport. 

 

 

 

 Det finns en hel del shopping i form av souvenirer inne i gränderna och även om inte jag hittar något av intresse är jag ändå tvungen att köpa några skålar hos guidens familj som tack för en bra guidad tur.

 

Ganska snart kommer vi till den stora marknadsplatsen där allt från kryddor, frukt, kött och fisk säljs. 

 

 

Vi besöker även den kristna kyrkan som har byggts med hjälp av slavar. Zanzibar har en riktigt ruggiga historia när det gäller slavar, när det så sent som på 1800 – talet fortfarande hade en betydande slavhandel. På Zanzibar fanns även motståndare till slavhandeln och en av de mest kända som verkade här var David Livingstone som arbetade hårt för att få ett stopp på denna mänskliga tragedi.

 

 

 

Vi stannar förstås till utanför Queensångaren Fred Mercurys barndomshem. Här har nog alla Zanzibars turister samlats trots att jag inte tycker att det är så mycket att se, men klart roligt att ha varit här.

 I Stone Town finns även en imponerande fästning som skyddat Zanzibar från fiender.

 

House of Wonders är en annan populär turistattraktion som tyvärr är stängd på grund av renovering. Byggnaden är från 1880 – talet och byggdes åt Sultan Barghash. Huset är också det första hus med elektricitet här på Zanzibar. Stone Town är absolut värt ett besök även om det blir hett och vi börjar längta till svalkan ute på vår strand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 + åtta =