Lettland

Riga – Lettlands härliga huvudstad

Riga visar sig vara en härlig stad som vi faller pladask för. Det finns många sevärdheter och det är lätt att ta sig till fots mellan dem. Solen skiner glatt när vi besöker staden och vi får ett härligt dygn i Lettlands fina huvudstad.

Att köra mellan Estland och Lettland är en lugn och trevlig resa. Kanske är det aningens tråkigt när landskapet inte förändras sig knappt något alls. Vägarna är bra men det är inte motorväg som gäller utan en bra landsväg. Kanske skulle jag föredra att flyga till Riga från Stockholm om jag bara ville besöka staden under en weekend, men när vi besöker Riga den här gången gör vi även en rundresa i Baltikum.

Det är påskafton när vi anländer till Lettland och Riga men jag har inte förbokat något övernattningshotell. Tänker att det säkert kommer att lösa sig och det gör det också. Förvisso är det kanske lite dyrare när det är en storhelg men jag tycker att priserna är humana ändå. Vi bokar in oss på ett hotell i centrala Riga, dessutom är det inga problem att checka in redan klockan 14. Vi kan parkera bilen utanför men ändå inom hotellområdet. Det kostar cirka 150 kronor dygnet att stå där men det är en kostnad man minst måste räkna med i storstäder.

Mysigt rum på trevligt hotell i Riga.

Rigas centralmarknad

Väl på plats tar vi oss genast ut på stan. Det finns en hel del att se och vi börjar lite utanför våra kvarter där vi hittar en enorm pryl- och matmarknad. Först tror vi att det bara är den som hålls utomhus men när vi tar oss in i de de stora hallarna i de före detta hangarerna för zeppelinare finner vi en av Europas största marknader.

Här finns allt att köpa inom livsmedel. Jag tror att det är absolut den största matmarknaden vi har varit på.

Gamla stan

När vi känner oss mätta av alla intrycken på matmarknaden tar vi oss vidare in mot gamla stan. Här finns mysiga gränder och många gamla hus att beskåda. Den gamla stadsdelen finns upptagen på Unescos världsarvlista och det var även här det ursprungliga Riga anlades.

Riga är en riktigt charmig stad, med en spännande och intressant medeltida bebyggelse. Kullerstensgator och hus som står lite snett och vint tillsammans med storslagna katedraler och vackra torg.

Sankt Peterskyrkan med vy över Riga

Mitt i stan ligger St Peterskyrkan. Det är en kyrka från tidigt 1200 – tal, den byggdes ut under 1400 – talet. Det nuvarande tornet färdigställdes 1746. Tornet har träffats av blixten hela sex gånger, och vid två av dessa tillfällen har tornet kollapsat, både år 1666 och år 1721. Senast brann tornet ned under andra världskriget, men byggdes upp igen, den senaste renoveringen gjordes under åren 1954-1973.

Före andra världskriget var tornet den högsta träbyggnaden i Europa. Under sovjettiden installerades en hiss i tornet, och det är med den hissen vi tar oss upp i det 72 meter höga tornet. Det kostar cirka 100 kronor att ta sig upp i tornet och väl uppe får vi en fantastiskt fin och vidsträckt vy över Riga. Det är helt klart den bästa utsiktsplatsen i hela stan.

Fler fina utsiktsplatser

Att se Riga från ovan är bra om man vill få en helhetsbild. En annan utsiktsplats är Radissons Blu Hotel Latvija. På 26 våningen ligger Skyline Bar med fin utsikt åt flera håll. Tyvärr kan man inte gå ut här för att beskåda utsikten men genom panoramafönstren ser man hyfsat bra över stora delar av staden.

En annan trevlig utsiktsplats är Latvian Academy of Sciences eller Lettiska vetenskapsakademin. Vi passar på att ta hissen upp för 6 euro, ja det är några trappor att traska i också. Väl uppe på 17 våningen har vi mycket fin utsikt över stora delar av Riga. Vi besöker byggnaden precis när de öppnat och får rå hela terrassen som ligger utomhus själva. Vi förundras lite över att det inte finns några skyddsräcken så här högt upp. Vill man ta sig över är det inga problem med det. Själv får jag alltid en obehaglighetskänsla när jag ser vad ett kvickt litet barn kan göra.

Själva byggnaden uppfördes efter andra världskriget, mellan 1953 och 1956 och det var den första “skyskrapan” i republiken Lettland. Byggnaden är en kusin till liknande skyskrapor från Stalin-eran i Moskva och Warszawa och är ett fint exempel på stalinistisk arkitektur. Byggnaden här i Riga kallas också för “Stalins födelsedagstårta”.

Visst är det en fin utsikt härifrån men själva byggnaden är också en riktigt urläcker skapelse.

På håll kan vi även se Lettlands nationalbibliotek samt den vackra järnvägsbron från 1914. Bron bärs upp av tio bropelare varav åtta står i floden Daugava. Nationalbiblioteket är förmodligen stängt en påskafton men jag tror att även det kan vara en intressant sevärdhet.

Det finns fem broar i Riga som korsar floden Daugava. Vanšubron är den nordligaste av de fem. Den är en 595 meter lång kabelförlagd bro och byggdes när Sovjetunionen ockuperade Lettland 1981.Till vänster om bron ligger Swedbankshuset.

Frihetsmonumentet

Tillbaka i den äldre delen av Riga tar vi sikte på frihetsmonumentet, en mäktig symbol för oberoende och nationell stolthet. Skulpturen är nära 43 meter hög och pryds av skulpturer och reliefer. Minnesmärket byggdes 1935 som en hyllning till de omkomna soldaterna från det lettiska frihetskriget i början av 1900 – talet.

Högst upp står en kvinna. Hon håller tre gyllene stjärnor vilka representerar Lettlands tre historiska regioner; Kuraland, Livland och Lettgallen.

Katedraler

Det finns flera pampiga katedraler och kyrkor i Riga. Mitt i den äldre delen av stan ligger den maffiga Rigas katedral eller Riga domkyrka, en protestantisk katedral. Katedralen uppfördes för mer än 800 år sedan av Albrecht von Buxthoeven, cirka år 1211 och anses vara den största medeltida kyrkan i Baltikum.

En annan tjusig katedral som vi även kan se uppifrån Radissons Skyline Bar är den rysk-ortodoxa kyrkan Kristi födelsekatedral. Fantastiskt vacker både utifrån och inuti.

Svenskporten

På vår rundvandring i gamla stan springer vi på Svenskporten. Porten fick sitt namn från den tid då Sverige regerade över Lettland. År 1621 gick Gustav II Adolf in i staden genom denna port, som är det som återstår av Rigas ringmur.

Svarthuvudenas hus eller House of Blackhead

En annan mycket fin och sevärd byggnad är House of Blackhead. På 1300 – talet anordnade sällskapet Blackheads vilda tillställningar i huset. Namnet kommer troligen från de svarta kalotterna som de ogifta köpmännen i sällskapet bar på huvudet. Byggnaden bombades 1941 under andra världskriget men har rustats upp och återfått sin forna glans. Idag är huset museum och konserthus.

Runt floden finns fina promenadstråk som sträcker sig genom Riga. Vi promenerar utmed floden Daugava och även om våren inte hunnit så långt ännu är det grönt och frodigt. Snart kommer blommor pryda rabatterna och träden få blad, men det är rogivande att strosa här redan i april månad.

Strax utanför parken ligger Lettlands tjusiga nationalopera från 1863. En riktigt ståtlig och imponerande byggnad.

Middag på Kolonade

Det låter riskabelt att inte boka bord i en populär storstad som Riga på självaste påskafton, särskilt när klockan börjar närma sig middagstid. Vi har dessutom bara ätit en mycket enkel lunch och börjar blir rejält hungriga. Men som på beställning dyker en mycket trevlig restaurang upp precis intill parken som vi precis strosat omkring i. Vi har tur det finns ett litet bord kvar till oss på restaurang Kolonade men de allra flesta borden är dock reserverade vilket är helt förståeligt. Atmosfären och lokalen är fräsch och även maten smakar bra till en hyfsat billig peng.

Vyn över parken är också mysig och på håll kan vi skymta operahuset. Vi gillar den snabba servicen som trots ett högljutt brittiskt grabbgäng gjorde sitt yttersta för att få oss att trivas.

Crème brûlée i världsklass.

Området med konststilen Art Nouveau / Jugend

Vi har hört talas om att det ska finnas ett område i jugendstil eller art nouveau som det också kallas. Husen ska vara mycket dekorativa med sin speciella stil som pryder husfasaderna i området. Art nouveau är en slags arkitektur och formgivning som var modern mellan åren 1890 och 1920.

I Riga hade befolkningen vuxit kraftigt under slutet av 1800 – talet och man var i stort behov av bostäder. Under samma tid hade just jugend blivit populärt och det var i den stilen man kom att bygga ett ganska stort område med hus.

Innan vi lämnar Riga gör vi en liten sightseeing runt stan med bilen. När vi hittar området parkerar vi oss på Alberta – gatan där det finns en hel del hus med dessa vackra husfasader.

Rigas slott

Självklart måste det finnas ett slott i Riga. Innan vi på riktigt lämnar Riga måste vi givetvis besöka slottet. Det ligger vid floden Daugava och vi hittar genast en parkeringsplats och går ett par steg in i den äldre delen av staden. Slottet började byggas redan på 1300 – talet men byggdes om i slutet av 1400 – talet. I början av 1500 – talet stod det klart.

Vid svenskarnas erövring 1621 byggdes slottet åter om med olika annex. Fästningen förbättrades kontinuerligt under  1600-, 1700-, och 1800 – talen. Under 1930 – talet gjordes flera renoveringar. Idag är slottet residens för Lettlands president och det finns även flera museer här.

En tidig påskdagsmorgon är det ännu inte öppet men det hade förstås varit intressant att besöka slottet som till viss del är under renovering.

Legenden av Riga

En gång för länge, länge sedan, långt före det att Riga blev uppfunnet fanns en lång och mycket stark man som hette Lielais Kristaps, även kallad för Big Christopher. Eftersom det inte fanns några broar på den här tiden bar han människor över floden Daugava. Kristaps levde i en liten stuga intill floden. En natt vaknade han av att han hörde ett litet barn gråta på andra sidan floden. Genast tog han sig över till barnet och skulle bära det över floden. Halvvägs över vattnet blev barnet så tungt att han var tvungen att ta barnet till sin stuga. Utmattad la han det sovande barnet i skjulet och somnade även själv.

Följande morgon vaknade Kristaps och fann en stor kruka med guld där barnet hade legat. Pengarna kunde han sedan använda för att bygga upp staden Riga. Den första byggnaden som kom att tillhöra Riga byggdes just på den plats där Kristaps skjul stod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 4 =