Umeå – Staden vid älven
Umeå är en av mina favoritstäder i Norrland. Kanske är det Umeälv som ger staden det där lilla extra. Finns det möjlighet lägger vi gärna en övernattning här vid våra besök i norr. Umeå ingår givetvis som en del av våra besök i Sveriges 290 kommuner.
Jag tror det är vårt tredje eller rent av fjärde besök i Umeå. Åtminstone blir det vår tredje övernattning. Inför vårt kommunbesök anländer vi dock ganska sent men det har i alla fall slutat att regna. Vi bor på ett hotell ganska centralt i stadskärnan där vi kan nå det mesta av den centrala delen av staden till fots.
Umeå kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner. En norrländsk pärla som säger sig erbjuda något för alla, med trevlig stadskärna, vandringsleder längs älven, prisbelönta museer, och ett eget universitet.
Lite historia
Umeå har en lång och spännande historia som sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden. Redan under vikingatiden fanns det människor bosatta vid Umeälven, där vattenvägarna skapade naturliga handelsleder. Men det var först år 1622 som Umeå officiellt fick sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf.
Staden växte långsamt under de första århundradena. Den norrländska kylan och avlägsna läget gjorde utvecklingen utmanande. Under finska kriget 1809 ockuperades Umeå av ryska trupper, och under kriget mot Norge 1814 användes staden som militär uppsamlingsplats.
En av de mest avgörande händelserna inträffade den 25 juni 1888, då en stor brand ödelade nästan hela stadskärnan. Efter branden började man planera om Umeå. Staden fick breda gator och de björkar som planterades som ett naturligt brandskydd, gav upphov till smeknamnet ”Björkarnas stad.” Björkarna blev snabbt en älskad del av stadsbilden. Idag finns över 3 000 björkar bara i centrala Umeå.
Under 1900-talet började Umeå förändras mer på allvar. När Umeå universitet grundades 1965 blev det startskottet för en kraftig befolkningstillväxt och ekonomisk utveckling. Universitetet är idag ett av Sveriges största och har spelat en central roll för att forma Umeå till den moderna kunskapsstad den är idag.
Våra besök i Umeå
Vår första övernattning i Umeå gjorde vi för 13 år sedan. Vi hade våra bägge hundar med oss och skulle fortsätta till Nordkap, men behövde en övernattning. Redan då blev vi förtjusta i staden. Vi gick utmed Umeälv och trivdes bra här. För ett par år sedan var det dags igen. Vi körde runt i Norrland och Umeå blev återigen ett naturligt stopp för övernattning.
I år är det således dags igen när vi gör vårt 248 kommunbesök. Alla tre gångerna har vi dock haft uselt väder. Kallt, regnigt och blåsigt. Vi har aldrig sett solen skina i Umeå. Men vad gör det, jag är säker på att vi vid nästa tillfälle får en solig upplevelse också.
Rådhuset
Vid Rådhustorget ligger rådhuset med fasaden mot Umeälven. Rådhuset fungerade historiskt som stadens domstol, polisstation och administrativa centrum. Idag är det främst en kulturbyggnad och mötesplats.
Sommaren 1888 drabbades Umeå av den förödande branden som förstörde stora delar av staden, inklusive det dåvarande rådhuset. Branden startade i ett bryggeri och spreds snabbt på grund av kraftig vind och att byggnaderna till största delen var av trä. Nästan hela centrum brann ner.
Efter branden beslutade man att bygga ett nytt, mer påkostat och brandsäkert rådhus. Det nuvarande rådhuset uppfördes 1890–1892, i nyrenässansstil.
Idag används rådhuset inte längre som stadshus för kommunens administration – Umeå kommun har sitt säte i stadshuset vid Skolgatan. Det gamla rådhuset har i stället anpassats för nya ändamål. Numera hittar man bland annat, restauranger, barer och evenemanglokaler.
Rådhuset är fortfarande en av stadens mest ikoniska byggnader och ett viktigt kulturellt landmärke i centrum, vid Rådhustorget.
Alla våra kommunbesök innebär även ett besök vid kommunens kommunhus. I Umeå finns ett riktigt stort stadshus där kommunen har sin administration. I Umeå kommun bor det 134 249 invånare, vilket gör staden till Norrlands mest befolkade kommun.
Själva stadshusets byggnad har en spännande historia. Den uppfördes 1897 som fängelse, det så kallade Umeå länscellfängelse. Det var i bruk som fängelse fram till 1981, då verksamheten flyttades. Efter en tids ombyggnad och anpassning togs det i bruk som stadshus. Sedan 1995 har det fungerat som Umeå kommuns huvudkontor
Syrenerna i full blom. Så roligt och njutbart att uppleva syrenerna blomma ännu en gång i år.
Umeå stads kyrka
Redan på 1300 – talet ska de ha funnits en kyrka i Umeå. Under 1600-talet, när Umeå fick stadsprivilegier, 1622, byggdes en stadskyrka i trä. Den träkyrkan förstördes av ryska trupper 1714 under det Stora nordiska kriget, när stora delar av Norrland brändes ner, de så kallade rysshärjningarna.
Efter rysshärjningarna byggdes en ny kyrka i trä, som användes fram till stadsbranden 1888. Den låg ungefär där nuvarande kyrkan står, men brann ner tillsammans med resten av stadens centrum.
Dagens kyrka byggdes snabbt efter branden och invigdes 1894. Den är byggd i tegel och natursten, med hög spetsig tornspira, inspirerad av europeisk nygotik.
Gammalt och nytt
Det som jag gillar med Umeå är att det finns både en äldre del men även en nyare del med moderna områden i stadskärnan. I området runt centrumkärnan, ligger Storgatan, Umeås äldsta gata, som går genom centrala Umeå. Här finns Rådhustorget, med det historiska rådhuset, byggt 1890 efter stadsbranden 1888.
Vi traskar även runt i den området kring Gamla staden vid Östra Kyrkogatan, där vi ser byggnader från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Strax intill ligger Umeå stads kyrka nära älven, men trots allt är det inte någon medeltida stadskärna vi möts av här i Umeå. Staden totalförstördes ju så sent som 1888 och den äldre delen är från sent 1800 – tal och tidigt 1900 – tal.
Den nyare delen av Umeå känns däremot väldigt modern, särskilt de byggnader som byggts längs älven. Här hittar vi bland annat kulturhuset Väven, hotell, restauranger och bostäder. Det är väldigt trevligt att promenera utmed älven.
Givetvis finns det större områden utanför själva stadskärnan men dessa har vi ännu inte hunnit bekanta oss med.
Även om vädergudarna inte varit så snälla vid våra besök i Umeå är det en stad vi säkert kommer att få anledning att återkomma till. Stadens läge för oss som då och då reser norrut passar utmärkt för övernattning.
Läs mer om vår kommunbesök på sidan:
“Vi besöker Sveriges 290 kommuner”
Antal kommuner: 248 / 290