Polen

Roadtrip i Polen, Gdansk – Szczecin

Efter nästan ett dygn i Gdansk är vi mycket nyfikna att se mer av Polen. Det är verkligen synd att det är den första november, man kan naturligtvis inte räkna med sol och värme, men om molnen skingrar sig är det såklart riktigt bonus. Vi har hört att stränderna utanför staden är så fina och vi vill förstås gärna se mera av dem trots att hösten har tagit ett bra grepp om Polen.

Vi lämnar trevliga Gdansk i vår egen bil som vi hittills från Vallentuna bara kört knappa tio mil med. Vi har ju sparat många mil genom att ta båten från Nynäshamn till Gdansk. Även fast det är lite mulet och blåsigt kör vi ut mot havet och grannstaden Sopot, som inte alls ligger långt från Gdansk.

Se inlägget Vi har testat Polenfärjan

Sopot

Det tar ändå en stund att lämna Gdansk, som är en mycket större stad än vad man kan tro. Sopot är i princip sammanväxt med Gdansk i öster och Gdynia i väster. Kustremsan med de vita sandstränderna är som gjorda för soliga sommardagar men till sådana dagar är det minst ett halvår kvar.

Efter en dryg halvtimme kommer vi fram till ett ödsligt Sopot. Det är ju helg, en viktig helg för polackerna som precis som vi går till kyrkogården och tänder ljus men det känns som om polackerna är lite mer engagerade i allhelgonahelgen än vi är i Sverige. Senare under dagen ser vi en massinvasion av folk som besöker kyrkogårdar, de har med sig de största och mest fantastiska blomsteruppsättningar vi skådat.

Framme i Sopot hittar vi en parkeringsplats. Vi tror att det är gratis idag, vilket är tur eftersom vi inte har växlat in några pengar i polsk valuta, kanske har vi trott att det kan fungera med kort eller eventuellt euro, men parkeringsautomaterna vill bara ha zloty. Vi är lite osäkra om det verkligen är gratis men chansar på gratisvarianten av parkeringsplats idag.

Vi hittar en promenadväg som går precis utanför det magnifika Grand Hotel. Vi bestämmer att det är här vi ska bo nästa gång vi besöker Sopot. Vi följer promenadstråket och hittar även Hotel Sheraton som också ser inbjudande ut, men inte lika häftigt som Grand Hotel ändå.

Mitt i mot Hotel Sheraton ligger torget med tillhörande paviljonger. Vi vänder blicken ut mot havet och ser den fina träpiren Molo som sträcker sig ut i Östersjön. Med sina 512 meter är den en av de längsta  pirerna i Europa. Vi promenerar givetvis ut på den fina piren och får en bra överblick över Sopots stränder.

Fantastiska stränder, perfekt en vacker sommardag.

Fin restaurang ligger längst ut på piren och som håller öppet även under denna tid på året. 

Karta för dagens roadtrip.

Äntligen roadtrip på riktigt

Något av det bästa jag vet är att hoppa in i bilen, programmera GPS:n för en riktigt lång bilresa mot en ny destination som vi aldrig tidigare besökt. Köra genom småstäder, stanna till vid någon billig vägrestaurang för att äta lokalt. Fortsätta mot nästa ort, glida genom små samhällen och stanna till för att insupa de små ögonblicken av vardagsliv, innan vi skyndar oss mot nästa plats.

Molnen har skingrat sig och plötsligt skiner solen härligt genom takfönstret, men vi behöver inte dra för solskyddet, varje solstråle är varmt välkommen. Vi är på väg till Västpommerns huvudort Szczecin eller Stettin som staden också kallas för, det känns som en lagom tripp för en dagsresa. Staden ligger mycket nära tyska gränsen och det passar oss bra för hemresan ska gå via Tyskland.

Det är mycket folk som är ute den här allhelgonahelgen. Det är fantastiska blomsterarrangemang som läggs ut på gravplatserna. 

Tiden tycks ha stannat på vissa ställen i Polen.

Szczecin

Det tar betydligt längre tid att ta sig mellan Gdansk och Szczecin än vi räknat med. På kartan är det bara  36,5 mil, men vi kör på en mindre landsväg, genom ganska många mindre samhällen som naturligtvis tar tid. Det gör absolut ingenting, det känns riktigt trevligt att i långsam takt köra ute på den polska landsbygden.

Boende i Szczecin

Vi kommer fram till Szczecin vid femton – tiden, checkar in på hotel Radisson som ligger mitt i stan. Det är mycket folk vid incheckningen och när jag frågar vilken våning rummet ligger på utan att begära att få byta till ett högre våningsplan får jag omedelbart svaret att det är fullbokat. Inget att göra något åt, vi får nöja oss med våning 5 av säkert åtta – nio möjliga. Det fungerar alldeles utmärkt att bo där vi bor, Radisson i Szczecin är mycket prisvärt och bra, dessutom parkerar vi gratis i parkeringsgaraget, trots storhelg med många gäster framföra allt från Sverige.

Vi betalar ca 855 skr / natt inklusive frukost för 2 personer.

Upptäcksfärd i Szczecin

Vi ger oss genast ut på stan med en liten papperskarta på några av stadens sevärdheter, men får inte riktigt kläm på vad som är stadens riktiga stolhet. Jo slottet, säger den stressade personalen i receptionen annars är det floden Oder med sina fina promenadstråk som är toppen på sommaren, just det ja, sommaren…!

Szczecin slott – De Pommerska hertigarnas residensslott

Bilen står fint parkerad i hotellets parkeringsgarage. Vi går till fots runt staden och hittar ganska snart det fina slottet som ligger högt upp med utsikt över Szczecin. Slottet ska ha fått sitt nuvarande utseende på 1600 – talet men totalförstördes i slutet av andra världskriget och återuppbyggdes på ungefär samma sätt som det gamla. Tyvärr är slottet stängt men vi kommer in på innergården, här står en scen, under sommaren ges det konserter och kanske visas även något teaterstycke. Den största sevärdheten är den vackra klockan som pryder ett av tornen på innergården.

Mycket fint slott som varit intressant att även besöka invändigt.

Några av husen är vackert utsmyckade.

Storslagna kyrkor finns det riktigt många av i Szczecin.

Middag och boende på Radisson

Tyvärr mörknar det snabbt och vi hinner nätt och jämnt se oss runt i Szczecin innan det blir kväll. Vi rör oss lite planlöst runt om i stan, allt är stängt. Lite tråkigt att det är helg men vi känner att Szczecin är en trevlig stad som vi skulle vilja se mycket mer av. Vi tar oss tillbaka till hotellet igen när det börjar bli mörkt och det enda som känns som en bra idé den här kvällen är att äta en god middag och det gör vi på hotellet där vi även stannar över natten. Vi sover riktigt gott trots att man inte kan öppna fönstret på Hotel Radisson.

Park Kasprowicza

När vi vaknar på lördagmorgon ösregnar det, inte riktigt vad vi tänkt. Inget att göra något åt men vi äter frukost betydligt längre än vi brukar, den är både god och riklig. Vi känner oss lite villrådiga. Ska vi ta en sväng i ösregnet runt om i stan eller ska vi ta en närmare titt på parken Kasprowicza, kanske har det slutat att regna tills vi kommer dit. Vi checkar ut och tar bilen, vi lämnar de centrala delarna av Szczecin. Ett par kilometer utanför stan hittar vi Kasprowicza som enligt tips från resebroschyrer på hotellet ska vara både trevlig och en sevärd park.

Det regnar inte lika mycket när vi är framme men vi garderar oss med paraply och ett gott humör för att ta en välbehövlig morgonpromenad. Det fortsätter förstås att regna men inte lika mycket som tidigare. Vi går snabbt runt i den yttre delen av parken och konstaterar att Kasprowicza är vackert till och med i dåligt väder. Vi njuter en stund i höstrusket innan vi åter hoppar in i den varma bilen och kör mot Tyskland.

Vi passerar “Monument of the Deeds of Poles”.

Nära Kasprowiczas amfiteater hittar vi ett litet roligt konstverk.

Fler inlägg om Polen

Gdansk mysig Hansastad i oktoberskrud

Båttur på floden Motlawa och sen sista titt på i Gamla stan i Gdansk 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 3 =