AustralienQueensland

Ett kort stopp i Cairns

Ett kort men trevligt stopp gör vi i den mysiga staden Cairns som är Australiens största tropiska stad med nära 200 000 invånare. Staden som ligger i den norra delen av Queensland grundades 1876 av guldletare på väg till guldfälten vid Hodgkingsonfloden och fick sitt namn efter Queenslands första guvernör William Wellington Cairns. Stadens hamn har varit viktig som huvudhamn för export av sockerrör, guld och jordbruksprodukter, än idag är sockerindustrin viktig för staden.

Cairns ansågs tidigare lite som en sovstad men har vuxit snabbt och blivit en viktig turiststad inte minst för sitt idealiska läge som utgångspunkt för att utforska till exempel Stora Barriärrevet, Daintree Nationalpark och de allra nordligaste delarna av Queensland.

Vi ska bara tillbringa en knapp eftermiddag samt kväll i Cairns innan vi startar vår roadtrip ned mot Brisbane morgonen därpå. Det känns därför lite lagom att bara promenera runt på huvudgatorna för att insupa lite av stadens personlighet.

Vi har bokat in oss på ett trevligt hotell som ligger precis på huvudgatan Esplanade.

Boende i Cairns

Jag har valt boende på ett trevligt hotell bara två minuters promenad från The Reef  Felet Terminal, Därifrån vi anländer med färjan från Fitzroy Island. Hotellet ligger mitt på huvudgatan The Esplanade, vi får ett rum högt upp i byggnaden och har fin utsikt över både havet och en del av staden. Tyvärr är det väldigt varmt på balkongen men senare mot kvällen sitter vi här och kan se lite av solnedgången.

Shopping och restauranger

Vi är ganska hungriga och hittar en liten bar vid småbåtshamnen som vi precis lämnat för att hämta bilen men återvänder till när vi ser att det finns mängder av matställen. Så här på eftermiddagen har lugnet lagt sig efter att rushen till söndagslunchen är över och de flesta utflyktsbåtar med alla turister har gett sig av. Vi hittar en enklare måltid på en bar där en svensk tjej jobbar, det är alltid kul att träffa svenskar så här långt hemifrån och även få lite tips för fortsättningen av vår eftermiddag samt kväll i Cairns.

En mix av nytt och gammalt

Vi lämnar hamnen och tar en sväng mot shoppinggatorna där finns det ännu flera restauranger, souvenirbutiker och klädaffärer. Inte särskilt imponerande stad men ändå trivsam på sitt vis trots att stan domineras av breda gator med mycket trafik. En del äldre byggnationer som City Library och postbyggnaden ligger lite intryckta mellan de nyare och modernare byggnaderna. Det byggs mycket nytt i skyskraps liknande modeller, men vi ser även små parker med tillhörande barer och caféer.

Cairns Esplanade Swimming Lagoon

Om vi hade haft lust har vi även kunnat gå in på den stora utomhuspoolen som ligger precis intill småbåtshamnen. Om vi varit här under den australienska sommaren hade det nog varit skönt att svalka sig i denna gigantiska bassäng som vi blir rekommenderade att besöka. Nu är vi inte här för att bada i första hand men om vi haft en dag till hade det säkert varit skönt med några dopp i denna stora saltvattenpool.

Night Market

Efter att bekantat oss i närområdet hamnar vi på Cairns Night Market. Här finns mängder av små shoppingbasarer där det säljs massor av prylar. Vi hittar matstånd från världens alla hörn och de asiatiska inslagen dominerar förstås. Här går vi runt en bra stund innan vi börjar bli lite hungriga, vi hade absolut kunnat ätit något från alla matbodarna som har mat till bra pris, men vi har siktet inställt på det egna hotellets restaurang.

Mycket smått och gott finns i Cairns nattmarknad.

Perfekt avslutning

Kvällslivet startar så smått och det finns många olika barer och restauranger att välja på, men vi har spanat in restaurangen vid vårt boende; Bushfire Flame Grill som verkar omåttligt populär. Naturligtvis är det fullsatt när vi kommer, vi får vänta en liten stund innan man har ett bord till oss. Väntan är väl värd, vi får en riktigt god middag och förstår varför folk vallfärdar hit. Det blir en fin avslutning på vår tid upp i norra Queensland.

2 svar på ”Ett kort stopp i Cairns

  • Mmmm, ingen kinakräfta eller turk här inte!
    Visst är det härligt att smörja kråset emellanåt!

    Svar
    • Ja det smakade riktigt gott. Vi gillar ju seafood och det gäller att passa på när man bor nära havet.
      // Christina

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =