Utflykt i Eilat – Timna Park

Ännu ett bra utflyktsmål nära Eilat är Timna Park. Det var inte alls meningen att vi skulle åka dit, men då den resebyrå vi bokat en dagsutflykt till Jerusalem med missade att hämta upp oss så fick vi utflykten till Timna Park som en kompensation för deras misstag. Nu kom vi till Jerusalem dagen därpå istället, så detta blev ju en liten bonus trots allt.

 Timna Park ligger cirka 20 km norr om Eilat i Israels Negevöknen. Parken ska vara en av de större attraktionerna i södra Israel och ligger i en vacker majestätisk ökenmiljö och har en intressant historia och väl värd att besöka. Timna Park täcker cirka 15 000 hektar i en hästskoformad dal omgiven av branta klippor, med Mount Timna, världens första koppargruva, i mitten.

Vi åkte med ett litet mindre resesällskap i en minibuss samt guide. Turen beräknades pågå ca tre timmar inklusive resan till och från Eilat. Dryga halvtimmen från Eilat körde vi av den stora vägen norrut och tog oss upp mot de kopparfärgade bergen. Vi stannade till vid informations centret där vi fick se en film om området och dess historia. Man kan verkligen förstå betydelsen av Timna då koppar som var den första metall som användes för att skapa arbets- och hushållsredskap och vapen. 

Det finns flera olika aktiviteter att göra, dels kan man vandra till fots eller cykla, köra bil eller åka som vi med mindre buss runt i området. Det finns markerade vandringsleder för hiking och även campingplats och restauranger.

När vi fått lite information om den kopparrika dalen och dess historia hoppade vi åter in i minibussen för vidare färd mot olika utsiktsplatser. Vi stannade till vid en av de mest populära platserna ”The Mushroom”, där vi kunde se hur häftiga formationer har uppkommit av erosion, vind och vatten genom årtusenden. Gruvorna, vilka vi inte såg,  ska vara minst sex tusen år gamla, men vi kunde se rester av smältugnar som går tillbaka till det antika kejserliga Egypten. 

Skulpturen ”The Mushroom” har tillkommit på naturlig väg.

En annan av attraktionerna i Timna Park är gruppen av sandstenskolonner  Salomon`s Pilars and Hathor´s Temple  eller Salomons pelare. Dessa kolonner ska vara namngivna efter Kung Salomon, som enligt Bibeln ska ha varit kung över Israel i 40 år  och dog cirka 930 f.Kr. Han prisas i Gamla Testamentet för sin vishet och klokhet, Han lät under sin tid som regent bygga flera tempel i bland annat Jerusalem. Man trodde att Kung Salomon även skulle ha varit delaktig i produktionen av koppar och andra aktiviteter i detta område, men det visade sig vara en felaktig teori.

Resterna av templet ska vara tillägnad den egyptiska gudinnan Hathor.

Dessa sandstenspelare är en naturlig del av klippväggen. De är en typisk landskapsformation som utvecklats till följd av erosion längs sprickor i den hårda röda sandstenen.

Efter att kikat runt lite var det dags att klättra upp för berget, ingen avancerad klättring men vi kom en bra bit upp och kunde njuta av utsikten och se hur väder, vind och tiden har format bergen.

Det är verkligen en mäktig känsla att klättra in i berget och konstatera hur små vi människor är.

Vi avslutade den lilla trippen i Timna Oasis där det finns restaurang och butik.

Priset för denna halvdagsutflykt var ca 200 kr per person. Kanske inte världens roligaste, men ändå värt ett besök för den storslagna miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − tolv =