Torups slott och praktfulla park mitt i den skånska bokskogen

En av de vackraste platserna i Skåne är parken vid Torups slott som ligger i den underbara skånska bokskogen. Under åttiotalets början bodde vi i Malmö, vi pluggade och jobbade här under ett par år, när vi var lediga tog vi ofta bilen och åke ut mot Bara i Svedala kommun och Torups friluftsområde med slott och park. Under åren har vi då och då återkommit till Torup och dess fina slottspark.

Under hösten har jag längtat till Torup, kastat bort tanken att åka dit eftersom det är en bra bit att köra från Stockholm men så har den där gnagande längtan dykt upp igen och igen. Till sist gick det inte att stå emot längre det är dags att besöka Torups slottspark om bara för en kort stund, stilla den värsta längtan, höst på Torup är nästan lika vackert som spirande vår och skir grönska.

När vi reser upp från vår långweekend i Polen stannar vi över natten i Malmö, det blir några timmar över innan vi måste köra hemåt. Då passar det naturligtvis perfekt att ännu en gång besöka slottsparken på Torup.

Vi parkerar bilen ett par hundra meter från slottets ingång. När vi passerar portalen till slottet tronar en av Nordens bäst bevarade renässansborgar upp sig i intill bokskogen som är klädd i höstens färgsprakande bladverk.

Platsen har anor från 1300 – talet upp då det låg en annan borg en liten bit bort från dagens slott, denna borg kallades Askebacken. Det nuvarande slottet Torup anlades 1537 och restaurerades under 1600 – talets tidigare del, då det fick det utseende det har idag. Görvel Fadersdotter Sparre, som var Nordens rikaste kvinna under denna tid lät bygga slottet Torup efter att den gamla borgen Askebacken förstörts. Det sägs att Görvel Fadersdotter Sparre än idag spökar, hon ska vaka över en skatt som finns gömd på slottet. När Görvels man dog var hon tvungen att lämna ifrån sig slottet till sin makes son i ett tidigare äktenskap. De hade inga gemensamma arvingar eftersom hennes egen son Nils hade dött endast 13 år gammal i pesten. Klart att hon nog var ganska bitter och hemsöker slottet.

Slottet byggdes på en konstgjord sjö för att göra det extra svårt att inta. Det härjade många krig under denna tid så det var viktigt att slottet hade ett ordentligt försvar. I slutet av 1700 – talet tappade man ur sjön och marken blev istället ängsmark.

Parken är en riktig härlig oas att flanera runt i även fast söndagsmorgonen bjöd på lite dimmigt och disigt väder. 

Genom århundraden har mäktiga adelsfamiljer levt på slottet och satt sina avtryck på både slott och park. Många olika stilepoker har passerats under de över femhundra år som slottet funnits. Slottet har en spännande historia som man kan få höra mer om genom ett guidad besök.

Tyvärr är slottet stängt denna söndagsförmiddag i början av november, men faktiskt besökte vi slottet sensommaren 1982. Trots att det är många år sedan minns jag fortfarande det fantastiska biblioteket, den vackra matsalen och det kraftiga åskovädret som pågick när vi vandrade genom slottets vackra rum och som gjorde vårt besök extra minnesvärt.

En ryslig historia berättades om fyra ungdomar som besökte Torups slott en söndagkväll i slutet av maj 1775 . Efter middagen tog den unge arvtagaren till Trollenäs slott i Eslövs kommun, Fredrik Trolle bara arton år gammal med sig sina två systrar och deras unga moster. De rodde ut på sjön i en eka som plötsligt sjönk, många av de andra gästerna hörde deras skrik på hjälp men ingen lyckades rädda dem trots att sjön inte var särskilt djup. Alla fyra ungdomarna drunknade.

Under 1800 och i början av 1900 – talet var Torups slott samlingsplats för dåtidens kulturella och vetenskapliga elit, inbjudna av familjen Coyet som ägde slottet under denna tid. Under 1970 – talet såldes slottet till Malmö stad och arrenderades av den siste ägarens efterlevande och som flyttade ut från slottet 2012 trots att de hade besittningsrätt betydligt längre.

Idag är Torup en av Nordens bäst bevarade renässansborgar med sin magnifika slottspark intill bokskogen med fina trädgårdsanläggningar som har spår från över femhundra år. Det finns även ett stort friluftsområde i bokskogen, samt golfbanor och fina möjligheter till olika rekreationsaktiviteter.

Slottsträdgården ger trädgårdsintresserade inspiration till odlingskonst som spänner över fem sekel. 

Slottsjön 

Promenadstigen har Malmö stad låtit återuppföra och är ursprungligen från tiden runt sekelskiftet under Henriette Coyets tid på Torup. Här kommer man nära vattnet och kan beundra slottet från alla håll.

Jaktpaviljongen på lilla Canineholmen ligger strax utanför slottsparken som tidigare var ett trevligt café. Numera kan man hyra paviljongen för mindre evenemang och skolverksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + fyra =